Tweede Kamer

UTRECHT (Novum) - Ouderenbond ANBO is ontevreden over het sociaal akkoord zoals dat tot nu toe naar buiten is gekomen. De begin dit jaar uit vakcentrale FNV gestapte belangenorganisatie voor senioren mist afspraken om jongeren en ouderen langdurig en massaal aan het werk te krijgen. De bond hoopt ook dat er 'nog flink onderhandeld wordt'.

Het sociaal akkoord is nog niet tot in details bekendgemaakt. Duidelijk is dat de maximale duur van de WW-uitkering op drie jaar wordt gehouden, door het derde jaar te laten betalen door werkgevers en werknemers. Ook wordt het flexwerken aan banden gelegd. De versoepeling van het ontslagrecht wordt waarschijnlijk uitgesteld.

De ANBO is tevreden over deze elementen, maar mist de aanpak van langdurige werkloosheid onder met name jongeren en ouderen. Ook is de ANBO benieuwd of de extra uitgaven voortvloeiend uit het akkoord binnen de kabinetsbegroting gedekt gaan worden.

"Lukt dat niet, dan is feitelijk het regeerakkoord van tafel", concludeert voorzitter Lianne den Haan. "En daarmee liggen voor ons alle kaarten weer op tafel: koopkrachtreparatie senioren, terugbrengen eigen risico zorgverzekering en de beperking in de toeslagen terugdraaien."

Werkgevers en werknemers werden het donderdag aan het begin van de avond eens over het sociaal akkoord. Omstreeks 18.00 uur arriveerde een aantal kabinetsleden, onder wie premier Mark Rutte (VVD) en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) om te kijken of zij zich ook in het akkoord kunnen vinden. Na afloop van het overleg staat een persconferentie gepland.

De ANBO besloot begin dit jaar per direct uit de FNV te stappen omdat de nieuwe koers van de FNV niet bij de ouderenbond zou passen. De bond was sinds 2009 onderdeel van de FNV.