Zorgkosten vakantie

DEN HAAG - Nederlandse vakantiegangers die in Spaanse en Portugese ziekenhuizen worden behandeld, krijgen volgens de ANWB een veel te hoge rekening toegestuurd. Dat meldt de NOS.

De ziekenhuizen in kwestie accepteren de European Health Insurance Card (EHIC) niet en sturen de rekening van de behandeling naar het huisadres van de vakantiegangers in plaats van het af te handelen met de zorgverzekeraar. Circa 50 ANWB-leden werden de afgelopen twee jaar op deze manier met een flinke rekening geconfronteerd.

De EHIC is een bewijs voor de verzekering voor spoedeisende hulp in EU-landen en staat doorgaans op de achterkant van de zorgpas. De ANWB stelt dat de ziekenhuizen zich niet houden aan de Europese regels en via de hoge rekening een slaatje proberen te slaan uit de toeristen met rekeningen die tot drie keer hoger liggen dan de rekening voor de lokale bevolking. De ANWB heeft daarom de Europese Commissie gevraagd deze praktijken tegen te gaan en raad mensen die naar het buitenland gaan om ook een reisverzekering af te sluiten, om zo ook eventuele repatriëringskosten te dekken, die niet door de EHIC worden vergoed.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem