Logo_priewize

Nederlanders betalen in 2014 gemiddeld €105,56 minder voor hun basisverzekering. Dat blijkt uit een berekening van alle vrijgegeven zorgpolissen door zorgvergelijkingssite PrizeWize.nl.

De basispremie kost in 2014 gemiddeld € 96,13 per maand. In 2013 lag dat bedrag nog op € 104,93 voor een basisverzekering.

Grote premieverschillen
Het verschil tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering is €283,80 op jaarbasis. Bij aanvullende verzekeringen is er nog een veel groter prijsverschil te zien. Bij aanvullende verzekeringen met soortgelijke vergoedingen loopt dat verschil op tot maar liefst €384,00.
De nieuwe, eenvoudige zorgverzekeringen bieden over het algemeen de laagste prijs. ‘Die zijn vaak flink goedkoper dan de doorsnee zorgverzekering. Als mensen de nieuwe polissen met hun huidige zorgverzekering vergelijken, wordt duidelijk dat er veel te besparen valt,’ zegt Hans de Kok.

Keuze tussen prijs en service
In ruil voor een lagere premie kan de klant wel duidelijk minder service en toegang tot zorg verwachten. De goedkope labels beperken het aantal ziekenhuizen waar de patiënt bij terecht kan. Medicijnen kunnen vaak alleen nog online worden besteld, en per post bezorgd – niet handig bij een fulltime baan. Bij sommige polissen is alleen contact per e-mail nog mogelijk – of bellen, maar dan tegen een torenhoog tarief. ‘Verzekeraars geven consumenten een steeds duidelijkere keuze tussen prijs en service,’ zegt De Kok.

Prijsdaling is trendbreuk
De prijsdaling is een trendbreuk met voorgaande jaren volgens PrizeWize. De zorgverzekeraars gaan dit jaar duidelijk de strijd om de klant aan,’ zegt Hans de Kok, directeur van PrizeWize.nl. ‘ In de twee voorgaande jaren veranderde de zorgpremie met twee tientjes. Nu zien we een scherpe prijsdaling. De publieke aandacht voor de hoge winsten van zorgverzekeraars eerder dit jaar heeft ongetwijfeld ook een rol gespeeld,’ zegt De Kok.

Over PrizeWize
PrizeWize.nl is de vergelijkingssite voor energie, internet/tv/telefonie en schade- en zorgverzekeringen, voor de consument en mkb’er. Met een transparant en onafhankelijk vergelijkingssysteem zorgt PrizeWize ervoor dat de bezoeker altijd het beste advies krijgt, passend bij zijn situatie en wensen.