Normal_checklist

Verzekerden blijken bij de keuze voor een zorgverzekering vooral te letten op de kosten. Patiëntenfederatie NPCF waarschuwt echter dat een goedkope verzekering mensen duur kan komen te staan. De vereniging heeft een online checklist ontwikkeld om mensen te helpen bij het vergelijken van zorgverzekeringen. Dat meldt Leefwijzer.

De helft van de Nederlanders weet niet wat voor zorgverzekering ze heeft afgesloten. Ook het verschil tussen een restitutiepolis en een naturapolis. Uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van NPCF blijkt dat 44 procent van de ondervraagden de keuze voor de zorgverzekering baseert op de hoogte van de premie, 38 procent let ook op de korting.

De patiëntenfederatie adviseert mensen om niet alleen op de prijs te letten. “Al die lage verzekeringspremies die we nu zien, lijken goed nieuws. Maar een lage prijs kan mensen duur komen te staan,” waarschuwt directeur Wilna Wind van de NPCF. Samen met een aantal patiëntenverenigingen heeft de NPCF een online persoonlijke checklist ontwikkeld. “Het is belangrijker dan ooit dat je eerst gaat kijken en dan pas gaat vergelijken,” aldus Wind.

Met de online checklist kunnen mensen eerst controleren welke zorg zij verwachten nodig te hebben. De checklist geeft advies op maat en uitleg over afspraken die verzekeraars kunnen maken met zorgverleners of leveranciers. Ook staat vermeld wat voor hulpmiddelen door de basisverzekering vergoed worden en voor welke zorg een aanvullende verzekering nuttig is. Op de site wordt daarnaast het verschil tussen een naturapolis, restitutiepolis en een combinatiepolis uitgelegd. De checklist is te vinden op de website van de NPCF via zorgverzekering.npcf.nl.

© Nationale Zorggids