Normal_lege-portomonnee-geld

Een grote groep patiënten kan het verplichte eigen risico van de zorgverzekering niet zonder problemen betalen. Dagelijks komen bij zorgverzekeraars aanvragen binnen voor een betalingsregeling. Dat meldt RTL Nieuws.

Uit navraag van de krant De Telegraaf bij verschillende zorgverzekeraars blijkt dat honderdduizenden Nederlanders moeite hebben met het betalen van het eigen risico. Maandelijks vragen bij Menzis zo'n 8000 mensen een betalingsregeling aan. Bij VGZ hebben al ruim 300.000 klanten een regeling getroffen en bij CZ is het aantal klanten met een betaalprobleem verdrievoudigd naar 120.000 mensen.

“De maandelijkse premie is voor de meeste consumenten nog wel planbaar, maar het eigen risico blijkt in veel gevallen toch te lastig,” zegt een woordvoerder van Menzis. Volgens budgetvoorlichter Nibud grijpen bedrijven steeds sneller in als consumenten te laat zijn met betalen. “De druk op de consument ligt daardoor erg hoog, ook al omdat de crisis nog steeds voortduurt. De belangrijkste zaken, zoals gas, water en licht, gaan voor. Daarna komt de rest,” aldus een woordvoerster van de Nibud.

© Nationale Zorggids