Normal_internet1

Op woensdag is een nieuwe website gelanceerd waarop iedereen de prijzen van ziekenhuizen kan inzien en vergelijken. De tarieven voor de honderd meest voorkomende behandelingen in Nederland staan op de website. Omdat het eigen risico van patiënten flink is gestegen was er een groeiende vraag naar inzicht in de prijsafspraken tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen. Dit meldt het NRC.

Nederlanders kunnen via de website bekijken of het ziekenhuis waar ze heen gaan, of willen gaan, duur of goedkoop is. De prijsverschillen tussen de goedkoopste en duurste ziekenhuizen bedragen honderden procenten en daarom staat op watkostdezorg.nl ook de hoogste en de de laagste prijzen die ziekenhuizen in Nederland voor een bepaalde behandeling in rekening brengen. Zo kan de burger prijzen vergelijken. Een bezoek aan een polikliniek voor een middenoor ontsteking kost aldus de website bijvoorbeeld 86 euro bij het goedkoopste ziekenhuis en 300 bij het duurste. 
 
Eerder waren de prijzen die ziekenhuizen en zorgverzekeraars afspraken niet openlijk vergelijkbaar. Vanuit concurrentie-overwegingen worden de prijslijsten waarop de afgesproken tarieven voor behandelingen staan niet bekend gemaakt door de betreffende ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Zij zijn bang dat publicatie hun onderhandelingspositie zou benadelen. Er zijn wel openbare prijslijsten die voor buitenlanders gelden, waardoor inzicht in de prijsstelling van ziekenhuizen mogelijk is. 
 
© Nationale Zorggids