Normal_tweede_kamer

Verschillende organisaties van zorgaanbieders en verzekerden willen dat de Tweede Kamer het debat over de wetswijziging die de huidige vrije artsenkeuze afschaft, zal uitstellen naar een later tijdstip. Dat meldt VPHuisartsen.

De organisaties hebben bezwaren tegen de inperking van vrije artsenkeuze en de toename van de machtspositie van zorgverzekeraars. Verder speelt het recente aftreden van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een rol bij het verzoek aan de Kamer.

De bezwaarmakende zorgaanbieders stellen dat de wijziging van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet (Zvw) ingrijpt in het marktevenwicht in de zorg. Hierbij is een betrouwbare en optimaal functionerende toezichthouder noodzakelijk, die de mogelijke veranderingen in marktwerking alert kan bewaken en zo nodig ook adequaat kan optreden. Nu het functioneren van de NZa zelf ter discussie staat maar bovenal vanwege het recent wegvallen van de bestuurstop, vinden de organisaties besluitvorming op dit moment over de wijziging van de Zvw zeer ongewenst.

De organisaties waarin burgers, huisartsen, medisch specialisten en andere zorgverleners zijn vertegenwoordigd, vinden dat de behandeling van de wetswijziging van artikel 13 in de Tweede Kamer pas kan plaatsvinden wanneer het onderzoek naar het functioneren van de NZa is afgesloten en in de Kamer is besproken.

© Nationale Zorggids