Normal_brief_geld_vijftig

Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars investeert 2,6 miljoen euro in de projecten 'Zorg voor Zeldzaam' en 'Vroegsignalering'. De projecten leveren een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de zorg voor mensen met zeldzame ziekten in Nederland. Hiertoe heeft het Innovatiefonds gisteren besloten, zo meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Het totale bedrag dat door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars in de jaren 2013 en 2014 is besteed aan het thema zeldzame ziekten komt hiermee op vier miljoen euro. De projecten die de steun ontvangen moeten ertoe leiden dat zeldzame aandoeningen sneller worden herkend en dat patiënten sneller worden gediagnosticeerd. Het bijzondere van 'Vroegsignalering' en 'Zorg voor Zeldzaam' is dat er modellen en generieke raamwerken worden ontwikkeld die voor alle zeldzame aandoeningen van belang zijn.

In Nederland is een ziekte zeldzaam wanneer maximaal 8000 patiënten deze ziekte hebben. Er zijn meer dan 8000 zeldzame aandoeningen bekend en soms gaat het dan maar om een handvol mensen in Nederland die de aandoening heeft.

© Nationale Zorggids