Normal_nvz_logo_nederlandse_vereniging_ziekenhuizen

Meerjarige contracten, zo pleit voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ)  Yvonne van Rooy, bespoedigen en verdiepen de innovatie in de ziekenhuiszorg. Om de innovatiekracht te vergroten zouden ziekenhuizen meerjarige contracten met zorgverzekeraars moeten afsluiten. Dit meldt Skipr naar aanleiding van de lezing die Van Rooy gaf tijdens de conferentie ‘Krachtig innoveren’ van 4 februari.

Het huidige contracteringstelsel is vooral op 'prijs en volume gedreven', zo stelt Van Rooy. “Maar innovatie heeft daarnaast een meer lange termijn element in de zorgcontractering nodig.” De meerjarencontracten zorgen ervoor dat de ziekenhuizen de vernieuwing beter en effectiever kunnen doorvoeren dan in het huidige stelsel het geval is. Daarnaast is een meerjarencontract met een zorgverzekeraar “een belangrijk signaal naar de bank om zich financieel te committeren”. 
 
De aanwezige zorgverzekeraars vielen de voorzitter van de NVZ bij in haar pleidooi. Voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) André Rouvoet: “Binnen ZN zijn we al langer met meerjarencontracten bezig en hier en daar worden ze al in de praktijk toegepast.” Nobert Hoogers, divisievoorzitter zorg van Achmea plaatst echter een kleine kanttekening bij meerjarencontracten. “Als ziekenhuizen een meerjarencontract willen omdat ze wel eens rust willen na alles wat er over ze heen is gekomen, dan ben ik geen voorstander van meerjaren contracten”, zo zei Hoogers. Maar “als ziekenhuizen plannen hebben om een doorbraak te realiseren, dan past daar een meerjarenafspraak bij.” De initiërende rol in innovatie ligt volgens Hoogers dan ook bij de ziekenhuizen en een ondersteunende rol bij de zorgverzekeraars. “Wanneer ziekenhuizen uitgaan van de ambitie om te veranderen dan zullen verzekeraars daar in meegaan.”
 
© Nationale Zorggids