Normal_euro_geld_betalen__5_

Het longkankermedicijn nivolumab wordt in slechts vier ziekenhuizen in Nederland aan patiënten verstrekt. Er zijn twaalf ziekenhuizen aangewezen om het dure, veelbelovende medicijn aan patiënten met uitgezaaide longkanker te geveN. De ziekenhuizen doen dit niet, om 'geldgebrek of logistieke problemen'. Dit meldt de NOS. 

In Nederland komen jaarlijks ongeveer 3000 tot 4000 patiënten in aanmerking voor het middel. Deze patiënten hebben uitgezaaide, niet-kleincellige longkanker. Het middel, dat per patiënt jaarlijks 50.000 tot 60.000 euro kost, verlengt bij 20 procent van de patiënten die in aanmerking komt het leven met enkele jaren. 
 
Omdat het medicijn zo duur is, is het niet opgenomen in de basisverzekering. Minister Schippers van Volksgezondheid is aan het onderhandelen met de industrie over de prijs van het medicijn. Er is echter een voorlopige regeling getroffen: twaalf ziekenhuizen mogen het middel verstrekken en de fabrikant stelt het middel op eigen kosten beschikbaar. 
 
Echter, alleen het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, het VUmc, het Amphia Ziekenhuis en het Erasmus MC verstrekken momenteel het medicijn. Binnenkort zullen ook de Isala Klinieken, het academisch ziekenhuis Maastricht en het Rijnstate ziekenhuis dit gaan doen. De overige vijf van de twaalf ziekenhuizen verstrekken het medicijn niet, aldus de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT). Een van de redenen voor de ziekenhuizen om het middel niet te verstrekken is geldgebrek, terwijl minister Schippers in juli nog zei dat "geen patiënten om budgettaire redenen de toegang tot dure geneesmiddelen wordt ontzegd." 
 
© Nationale Zorggids