Normal_normal_oudere_bejaard_eenzaam_mevrouw

Gehandicapten en demente ouderen die geen persoonsgebonden budget (pgb) hebben, ondervinden toch de nadelen van de problemen die spelen rond de uitbetaling van het pgb-geld. Er gaat namelijk zoveel geld naar individuele budgethouders dat instellingen moeten bezuinigingen om het gat te dichten. Daarvoor waarschuwt Gehandicaptenzorg Nederland (VNG), meldt De Telegraaf. 

Sinds dit jaar wordt alle zorg voor zieke ouderen en voor gehandicaptenzorg uit één potje betaald door de zorgverzekeraars en zorgkantoren. Nu dreigt er voor verpleeghuizen waar zieke ouderen verblijven en instellingen voor gehandicaptenzorg een bezuiniging omdat het geld steeds vaker wordt gebruikt in pgb's voor zware zorg.

Als meer mensen een pgb nemen, is het niet meer nodig dat deze mensen zorg krijgen in instellingen. In de praktijk blijkt echter dat de kosten voor de pgb's stevig stijgen en de uitgaven van de instellingen nemen ook nog eens toe. Daar komt bij dat de overheid de gedupeerden van de pgb-chaos moet compenseren. Gisteren werd bekend dat de overheid waarschijnlijk tussen de vijftien en twintig miljoen gaat uitgeven ter compensatie.

© Nationale Zorggids