Logo_download__2_

Nederland geeft elk jaar meer geld uit aan de zorg. Door succesvol beleid om de kosten te beheersen is de groei van de zorgkosten sinds 2012 gematigd. Door de gematigde groei van de zorguitgaven blijft de premieontwikkeling beheerst. De zorgpremie stijgt volgens de raming van het ministerie van VWS in 2016 met ongeveer 7 euro per maand. 

De beheersing van de groei is toe te schrijven aan het succesvolle geneesmiddelenbeleid, de hervorming van de langdurige zorg, de verschillende akkoorden binnen de zorgsector en scherpere inkoop van verzekeraars. De zorgkosten in Nederland groeien komend jaar naar verwachting met 3,6 procent van 65,5 tot 67,8 miljard euro. Tussen 2006 en 2012 zagen we nog een gemiddelde groei van meer dan 6 procent per jaar. 

Door de gematigde groei van de zorguitgaven blijft de premieontwikkeling beheerst. De premie zal in 2016 ongeveer even hoog zijn als de premie van 2011, maar in 2016 is daarvoor meer en betere zorg beschikbaar. Zo zijn de laatste jaren veel nieuwe behandelingen en medicijnen in het pakket opgenomen. De daadwerkelijk premie wordt in november door de zorgverzekeraars bekend gemaakt. De maximale zorgtoeslag, de tegemoetkoming in zorgkosten voor de laagste inkomens, stijgt met 6 euro per maand. Het eigen risico wordt niet verhoogd. Door de hogere zorgkosten vindt er wel een automatische indexatie plaats. Het eigen risico komt hierdoor uit op 385 euro.

© Nationale Zorggids