Normal_zorgverzekering

Consumenten die niet van plan zijn om een andere zorgverzekeraar te kiezen, kunnen toch het beste de zorgverzekering opzeggen. Daarmee wordt voorkomen dat de consument niet in het ziekenhuis terecht kan van zijn eigen keuze. Deze oproep doet vergelijkingssite Zorgkiezer, meldt RTL Nieuws. 

Verzekerden met een budget- of naturapolis moeten ieder jaar uitzoeken met welke ziekenhuizen de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Dit jaar is die opgave lastiger dan ooit, omdat veel ziekenhuizen nog helemaal geen contract hebben met zorgverzekeraars. Gaat een verzekerde met een dergelijke polis naar een niet-gecontracteerde zorginstelling, dan komt een deel van het te betalen bedrag voor eigen rekening. De onderhandelingen over de contracten lopen nog. De consument is door deze onduidelijkheid uiteindelijk de dupe.

Zorgkiezer adviseert daarom om de zorgverzekering op te zeggen, zodat men een maand langer kan nadenken over welke polis het beste is. Iedereen die voor 1 januari 2015 de zorgverzekering niet opzegt, kan niet meer overstappen. Wie dat wel doet, moet voor 1 februari 2015 een zorgverzekering hebben gekozen. Op die manier hebben consumenten een maand langer de tijd om te kijken of hun zorgverzekeraar een contract met het ziekenhuis van hun keuze heeft afgesloten.

Voor de duurdere restitutiepolis geldt dat mensen hun zorg altijd vergoed krijgen, ongeacht het ziekenhuis.

© Nationale Zorggids