Normal_martiniziekenhuis_gevel

Het Martini Ziekenhuis in Groningen en zorgverzekeraar VGZ hebben geen overeenstemming bereikt over een contract voor het nieuwe jaar. VGZ-verzekerden dreigen hierdoor hun behandeling in het ziekenhuis niet volledig vergoed te krijgen. Dat meldt Dagblad van het Noorden. 

Hans Feenstra, topman bij het Martini Ziekenhuis, verwacht niet dat er dit jaar alsnog een contract wordt afgesloten. “De 25.000 patiënten van het Martini Ziekenhuis die bij VGZ verzekerd zijn, kunnen dan volgend jaar niet meer bij hun eigen ziekenhuis en dokter terecht, of ze krijgen maar een gedeelte van de rekening vergoed'', zegt hij.  “Dat geldt niet voor patiënten die verzekerd zijn bij alle andere zorgverzekeraars. Ik wil dan ook de huidige patiënten maar ook toekomstige patiënten van het Martini Ziekenhuis die verzekerd zijn bij VGZ, oproepen de komende tijd goed de ontwikkelingen te volgen.” Feenstra hoopt dat verzekerden gaan overwegen bij welke zorgverzekeraar zij verzekerd willen zijn.

De onderhandeling zouden stuk lopen op een korting van acht procent op het totale budget die VGZ wil opleggen. Ook wil de verzekeraar vrijwel alle risico's voor bijvoorbeeld dure geneesmiddelen op het ziekenhuis afwentelen. Feenstra weigert vervolgens concessies te doen aan de kwaliteit die het ziekenhuis biedt.

VGZ laat weten dat het waarschijnlijk alsnog goed gaat komen. Patiënten zouden in dat geval hun rekening wel volledig vergoed krijgen. Ook andere ziekenhuizen in het noorden, het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en het MCL Leeuwarden, hebben nog geen contract met de zorgverzekaar. 

© Nationale Zorggids