Logo_vgz_zorgverzekering

VGZ constateert grote prijsverschillen tussen ziekenhuizen. Dit concludeert de zorgverzekeraar nadat het laatste ziekenhuis twee weken geleden is gecontracteerd. Sommige ziekenhuizen zaten zo'n acht procent boven het prijsniveau van vergelijkbare instellingen. Dat meldt Zorgvisie.

In de ogen van VGZ waren de contractonderhandelingen voor 2016 lastig omdat sommige ziekenhuizen irreële ambities hadden. Zij wilden groeien, terwijl de cijfers juist lieten zien dat er sprake was van een krimp. Daar komt bij dat er veel variatie in de prijzen van ziekenhuizen zit. Zo loopt de prijs van een dubbelzijdige kijkoperatie bij een liesbreuk uiteen van 1.600 tot 4.900 euro en een operatie aan neus- of keelamandelen kost tussen de 1.800 en 2.400 euro. 

Vooral de onderhandelingen met het Martini Ziekenhuis waren moeizaam. Volgens VGZ was het Groningse ziekenhuis te duur. Bestuursvoorzitter Hans Feenstra heeft daar wel een verklaring voor. “Het aantal verzekerden van VGZ is de afgelopen drie jaar flink toegenomen in onze regio waardoor ik op dit bepaalde contract verlies heb geleden. VGZ zat voor een dubbeltje op de eerste rang.”

Feenstra verwijt het onderhandelingsteam van VGZ daarnaast een gebrek aan kennis. Volgens hem keken zij te veel naar prijzen, terwijl andere zorgverzekeraars beter snappen hoe de prijsopbouw in elkaar zit. Feenstra wil graag een gesprek met VGZ-topman Tim Kliphuis, met als doel om de onderhandeling voor 2017 beter te laten verlopen. 

© Nationale Zorggids