Normal_andre_rouvoet

André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) denkt dat de kern van de Zorgverzekeringswet (Zvw) ligt bij gepast gebruik. Nederlanders hebben een breed basispakket tot hun beschikking. Om dat te behouden moeten zorgverzekeraars en zorgaanbieders samen staan voor passende en doelmatige zorg. Niet alleen in de algemene zorg, maar ook in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) Dat meldt ZN.

Rouvoet sprak over de Zvw en passende zorg tijdens het congres van het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz. “Door zicht te hebben op de kwaliteit van de zorg kunnen zorgverzekeraars nagaan of premiegeld doelmatig wordt besteed. Krijgt de patiënt goede zorg tegen een passende prijs? En krijgt de patient de zorg die bij zijn of haar situatie en wensen past?”, aldus Rouvoet.

Met de gezamenlijk door ggz-aanbieders opgestelde 'Agenda voor gepast gebruik en transparantie' hebben de betrokken zorgpartijen de nodige stappen gezet voor meer transparantie van de kwaliteit en geleverde zorg, zei Rouvoet tijdens zijn presentatie. Zorgverzekeraars staan achter deze wens voor transparantie en ondersteunen daarom ook de opgestelde agenda. Zo staan onder meer de ontwikkelingen van de diverse zorgstandaarden centraal hierin. Met de zorgstandaarden moet de ggz een uniformiteitsslag maken in de kwaliteit van de zorg. Daarbij gaat het om één zorgstandaard per aandoening. Tevens zorgen de standaarden voor inzicht in de zorg voor zorgverzekeraars, zorgaanbieders en patiënten. 

©Nationale Zorggids