Normal_geld__berekening__rekenmachine__cijfers

Zorgverzekeraars moeten meer inkopen bij uitsluitend goede zorgaanbieders, alleen dan blijven de zorguitgaven beheerst, zegt hoogleraar betaalbaarheid van zorg Patrick Jeurissen van de Radboud Universiteit. Op dit moment ligt de oplossing bij het minder helpen van patiënten, echter biedt dat slechts tijdelijk verlichting. Dat meldt Zorgvisie. 

Tot het jaar 2012 is jarenlang door de overheid meer geld uitgegeven dan gebudgetteerd. Dit jaar stevent het ministerie van Volksgezondheid af op een overschot van 1,2 miljard euro, een onderschrijding van het budget. Tussen de jaren 1995 en 2012 is er in totaal 26,6 miljard euro aan overschrijdingen van het budget geweest. Dat terwijl er in de Zalm-norm stond dat budgetoverschrijdingen door de ministers zelf opgelost moesten worden. Volgens Jeuring faalde het destijds ingestelde budgetteringssysteem. Het zorgbudget was zeer zuinig, waardoor er wachtlijsten ontstonden en veel mensen hun onvrede uitten.

Toen in 2006 het nieuwe zorgverzekeringsstelsel werd geïntroduceerd, moest alles veranderen. Maar kwam er pas echt een omslag toen minister Schippers van Volksgezondheid in 2012 het eigen risico verhoogde. Door de verhoging van het eigen risico daalde de zorgvraag. Een andere maatregel van Schippers was dat ze ervoor zorgde dat zorgverzekeraars nu echt risico lopen bij de zorginkoop. Dit jaar is er voor het eerst sprake van onderschrijding op het zorgbudget. Maar de betaalbaarheid van zorg is nog steeds een vraagstuk, vindt Jeuring. Want het helpen van minder patienten is niet de ultieme oplossing. De zorgvraag blijft groeien door de huidige vergrijzing. “Door de vergrijzing groeit de zorgvraag jaarlijks circa met 2,5 procent. Er is op termijn een groot risico op wachtlijsten, tenzij het leveren van onnodige zorg wordt gestopt”, aldus Jeuring. 

©Nationale Zorggids