Normal_stethoscoop__computer__toetsenbord__informatie__medisch

Zorgverzekeraars en ggz-aanbieders hebben afspraken gemaakt over het Zelfonderzoek curatieve GGZ 2014. Dit houdt in dat een ggz-aanbieder zelf zijn eigen declaraties toetst op een aantal specifieke controlepunten die zijn gedefinieerd  in een toetsings- en normenkader. Dit meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Ggz-aanbieders kunnen zelf hun declaraties controleren op basis van vooraf overeengekomen controlepunten en normen. De zorgverzekeraar beoordeelt de uitgevoerde werkzaamheden door de ggz-aanbieder en trekt een eindconclusie aangaande het uitgevoerde zelfonderzoek door de ggz-aanbieder. Deze werkwijze is meer effectief en efficiënt. 
 
Vorig jaar hebben ggz-aanbieders en zorgverzekeraars voor het eerst een landelijk onderzoek opgesteld, genaamd ‘Onderzoek controles cGGZ 2013’. De afspraken over het Zelfonderzoek cGGZ 2014 zijn voortgekomen uit dit onderzoek. De bedoeling is om dit onderzoek komende jaren verder uit te bouwen. Dit initiatief komt voort uit afspraken over horizontaal toezicht. Horizontaal toezicht moet de financiële verslaglegging verbeteren en de administratieve taken voor betrokkenen verlichten. Het uitgangspunt hierbij is transparantie en wederzijds vertrouwen.
 
Ggz-aanbieders kunnen zich uiterlijk 1 augustus 2016 aanmelden voor deelname aan het Zelfonderzoek cGGZ 2014 via aanmeldingonderzoekggz@zn.nl. Voor vragen kan men terecht op VragenZelfonderzoek@ggznederland.nl.
 
© Nationale Zorggids