Normal_geld_munten

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars moeten meer informatie openbaar maken over de gemaakte prijsafspraken, zegt de Consumentenbond. Voor patiënten wordt het zo gemakkelijker om een de prijs van een behandeling in te schatten. Ook kan deze een betere vergelijking maken tussen ziekenhuizen. De Consumentenbond eist een verbetering in de informatievoorziening, eerdere beloftes zijn niet of nauwelijks nagekomen. Dat meldt NU.nl.

Om samen de druk op ziekenhuizen en zorgverzekeraars te verhogen, roept de Consumentenbond de consument op om de oproep te ondersteunen. Uit onderzoek met zogenoemde ‘mystery-patiënten’ blijkt dat behandelingen qua prijs sterk uiteenlopen bij beide partijen. Het verschil loopt soms op tot een paar duizend euro. Als de ziekenhuizen en zorgverzekeraars geen gehoor geven aan de nieuwe oproep van de Consumentenbond, gaat deze samen met de Nederlandse consument prijzen verzamelen.

Een zorgverzekering met eigen risico is verplicht. Als de prijs van een behandeling boven het eigen risico valt, wordt deze vergoed nadat de patiënt de rekening zelf heeft betaald. Veel (eerste) behandelingen moeten vaak zelf betaald worden, daarom is het voor de consument belangrijk om van te voren een prijsschatting te kunnen maken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids