Normal_inhalator

Zorgverzekeraar VGZ heeft samen met artsen, apothekers en longpatiënten in Zuid-Limburg een voorkeurslijst gemaakt van inhalators-met-medicijn. Voor het opstellen van deze lijst is het aantal inhalators voor longziekten aanzienlijk teruggebracht. Van de 140 puffers en poeders zijn er minder dan veertig overgebleven. Ook de prijzen bij een aanbesteding zijn gedaald met enkele tientallen procenten, zo maakte VGZ vorige week bekend. Dat meldt NRC.

Deze week wordt de nieuwe voorkeurslijst in Zuid-Limburg verspreid onder huisartsen en specialisten. Verspreiding hiervan moet ervoor zorgen er steeds minder vaak onnodig medicijnen worden voorgeschreven. Ook moeten de medicijnen zo beter gebruikt en goedkoper worden. Een patiënt die gebruikmaakt van een middel van de voorkeurslijst hoeft geen eigen risico te betalen. VGZ hoopt dat andere regio’s in Nederland het voorbeeld zullen volgen, niet alleen met medicatie voor longziekten.

Een groot deel van de miljoen Nederlandse longpatiënten gebruikt voor een half miljard euro aan medicijnen, vaak medicijnen voorgeschreven door de behandelende arts. Deze arts kiest uit middelen die vaak ongeveer dezelfde werking hebben. “Bij longziekten zijn er inmiddels voor elk medicament zes of zeven alternatieven, die allemaal verschrikkelijk op elkaar lijken”, zegt hoogleraar Geertjan Wesseling van het Maastricht UMC+. Samen met andere experts heeft hij een selectie gemaakt van de medicijnen. Bij de aanbesteding hiervan kwamen prijzen soms tot 40 procent onder de oorspronkelijke prijs uit. Daarmee zijn enkele marktleiders van de lijst gehaald, puur omdat zij te duur waren.

VGZ begeleidde het selectieproces. Ondanks dat het af en toe op verzet stuitte, heeft de nieuwe voorkeurslijst doorgang kunnen vinden. Voor de zorgverzekeraar stond voorop dat de patiënt krijgt wat hij nodig heeft en niet met allerlei ongebruikte inhalatiemedicatie aan de haal gaat. Over een jaar vindt er evaluatie plaats. 

© Nationale Zorggids