Normal_tandarts_mondzorg

Het kost de overheid 1,2 miljard euro als deze besluit om de mondzorg voor volwassenen in het basispakket te introduceren. Omdat verzekerden 700 miljoen euro vanuit het eigen risico moeten betalen, gaat dit bedrag af van de oorspronkelijke kosten van 1,9 miljard euro in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid berekende het Centraal Planbureau (CPB) de kosten voor het jaar 2018. Dat meldt NU.nl.

Als de mondzorg naar het basispakket verschuift, dan kunnen de premies van de huidige aanvullende verzekeringen voor mondzorg naar beneden worden geschroefd. Op dit moment wordt mondzorg alleen voor jongeren tot achttien jaar vergoed vanuit het basispakket. Volwassenen kunnen hier slechts aanspraak op maken als het gaat om kaak- of mondziekten.

Naar verwachting zullen mensen zonder aanvullende verzekering (en overgebleven eigen risico) minder gebruikmaken van mondzorg zodra mondzorg onder het basispakket valt. Wel verwacht het CPB dat er een tijdelijke inhaalslag zal plaatsvinden onder volwassenen.

Honderdduizenden ouderen gaan niet meer naar de tandarts omdat ze niet meer zelfstandig naar de praktijk kunnen komen of omdat ze niet genoeg geld hebben voor een aanvullende verzekering. De Associatie van Nederlandse Tandartsen (ANT) pleit er daarom voor dat mondzorg voor ouderen collectief moet worden betaald. 

Door: Redactie Nationale Zorggids