Logo_menzis_logo

Met een meerjarencontract gaan zorgverzekeraar Menzis en zorgaanbieder voor gehandicapten Philadelphia een unieke samenwerking aan. Beide partijen vertrouwen op elkaars expertise en willen de regeldruk in de gehandicaptenzorg verminderen. Daarom hebben zij een intentieverklaring getekend waarmee ze de papieren rompslomp loslaten en in vertrouwen zaken gaan doen met elkaar. Dit meldt Skipr.

Het is voor het eerst dat twee partijen zo’n contract met elkaar aangaan. Onder andere de jaarlijkse aanbestedingsprocedure en maandelijkse controles worden geschrapt. “De inkoop van zorg voor mensen die in de gehandicaptenzorg onder de wet langdurige zorg (Wlz) vallen, is stabiel en structureel”, zegt Jan Megens, manager Wlz van Menzis Zorgkantoren toe. Het is daarom voorspelbaar hoeveel zorg iemand nodig heeft. Dit hoeft niet ieder opnieuw bekeken te worden, als er in de situatie niets gewijzigd is.

Omdat volledig op vertrouwen gehandeld wordt, is het wel belangrijk dat periodieke gesprekken plaatsvinden. Zo kan tijdig worden bijgestuurd als ergens meer kosten gemaakt worden en lopen de kosten niet onnodig op. Het contract tussen Menzis en Philadelphia loopt van 2018 tot 2020. Philadelphia probeert al langere tijd de regeldruk in de zorg te verminderen. Ook zullen afspraken gemaakt worden om de zorg verder te verbeteren. Hiervoor wordt het kwaliteitskader van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) gebruikt.

“Als je al jaren in goede harmonie met elkaar samenwerkt, moet je elkaars expertise en intenties ook kunnen vertrouwen”, zegt Megens. Het is nog niet duidelijk of de samenwerking wordt bemoeilijkt door wetten die de jaarlijkse aanbestedingsprocedures verplichten, maar beide partijen willen het beste resultaat.

Door: Redactie Nationale Zorggids