Normal_patient_man_ouderen

Omdat eerstelijns verblijf sinds 1 januari onder de Zorgverzekeringswet (Zvw) valt, indiceert het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) hier niet meer voor. Vanaf dit jaar valt eerstelijns verblijf onder de verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraars. Dat melden CIZ en Rijksoverheid. 

Eerstelijns verblijf (ELV) is de zorg en opvang voor (vaak oudere) patiënten die vanwege medische redenen tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Per 1 januari wordt deze zorg betaald vanuit de basisverzekering van de Zvw. Hierdoor komt er meer duidelijkheid voor patiënten en zorgverleners en sluit de zorg beter aan op de individuele wensen van patiënten.

De huisarts beslist of iemand in aanmerking komt voor ELV. Vaak gaat het om mensen die na een ziekenhuisopname moeten herstellen in een verzorgings- of verpleeghuis. Of mensen die om welke reden dan ook tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Iedereen die 18 jaar of ouder is moet rekening houden met de kosten voor het verplicht of vrijwillig eigen risico.

Patienten die voor 1 januari al gebruikmaakten van ELV hoeven geen actie te ondernemen, de zorg blijft namelijk bij dezelfde zorgverlener. Iedereen die na 1 januari 2017 moet gebruikmaken van ELV hebben een verwijzing van de huisarts of transferverpleegkundige nodig. 

Bij het eerstelijns verblijf herstellen (vaak oudere) patiënten tijdelijk in bijvoorbeeld een huisartsenhospitaal of verpleeghuis omdat het onverantwoord is om al naar huis te gaan.  Dit kan vanuit het ziekenhuis wanneer het bijvoorbeeld na een heupfractuur onverantwoord is om al naar huis te gaan, maar ook vanuit de thuissituatie als vanwege een achteruitgang in de gezondheidssituatie een kortdurende opname nodig is. Door dit goed te regelen wordt eraan bijgedragen dat mensen niet onnodig op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis terecht komen of onnodig lang in het ziekenhuis blijven.

Door: Redactie Nationale Zorggids