Normal_zwanger_buik_zwangerschap_baby

Als eerste regio in Nederland gaat de regio Midden-Kennemerland aan de slag met de nieuwe bekostiging geboortezorg. Partijen verenigd in het Verloskundig Samenwerkingsverband (SV) Midden-Kennemerland bieden de geboortezorg samen aan en declareren deze zorg bij Zilveren Kruis. Dat meldt Skipr.

Partijen in het VSV zijn kraamzorgorganisaties, eerstelijns verloskundigenpraktijken, echocentra en het Rode Kruisziekenhuis in Beverwijk, waar gynaecologen en kinderartsen de samenwerking aangaan.

Nog geen enkele andere regio in Nederland is dusdanig aan de slag geweest met de nieuwste geboortezorgplannen van het ministerie van Volksgezondheid. Voor de regio Midden-Kennemerland is de samenwerking op zich niet nieuw, want de partijen hebben al eerder een goedlopende samenwerking opgezet.

Afgelopen zomer stelde het Zorginstituut Nederland een nieuwe Zorgstandaard Integrale Geboortezorg vast. De richtlijn verplicht gynaecologen, verloskundigen en andere zorgverleners tot intensievere samenwerking bij iedere zwangerschap. Concreet komt het erop neer dat elke zwangere tijdens de zwangerschap een ‘coördinerend zorgverlener’ krijgt toegewezen als aanspreekpunt voor de aanstaande moeder. Samen stellen ze een individueel geboorteplan op die inzichtelijk is voor alle partijen. Het integrale tarief, een onderdeel van de zorgstandaard, is sinds 2017 beschikbaar. 

Door: Redactie Nationale Zorggids