Normal_dakloos_thuisloos_zwerver

Per 1 maart 2017 krijgen huisartsen, apothekers en ziekenhuizen de zorg die zijn verlenen aan onverzekerde dak- en thuislozen vergoed van de overheid. Onverzekerde patiënten zijn vanaf vandaag aan te melden bij meldpuntoverzekerdenzorg.nl. Aangemelde personen krijgen hun behandelingen altijd vergoed, ook als zij de zorg zelf niet kunnen betalen. Vervolgens kijkt de GGD naar eventueel aanvullende hulp en de mogelijkheden om een zorgverzekering af te sluiten. Dat meldt NOS.

De straatdokters zijn blij met de nieuwe regeling voor onverzekerden. Dat werd tijd, zeggen ze. Straatdokter Marcel Slockers verleent zorg aan veel onverzekerde Nederlanders. “Zij hebben geen vast adres en vallen sinds een besluit van het ministerie van Volksgezondheid in 2014 buiten het verzekeringssysteem”, zegt Slockers.

Hij en de GGD zagen de onverzekerdenproblematiek toenemen. Vorige week spraken ze zelfs van een onverzekerdenepidemie. Onbekend is hoeveel daklozen niet de benodigde zorg krijgen, want ze staan niet geregistreerd. In Rotterdam alleen al zijn er minstens tweeduizend mensen die geen onderdak hebben door schulden, verslavingen of bijvoorbeeld relationele problemen.

De nieuwe regeling krijgt tot 2022 en subsidie van het ministerie van Volksgezondheid. Immigranten en illegalen kunnen hierop geen aanspraak maken, want voor hen heeft het ministerie een andere regeling. 

Door: Redactie Nationale Zorggids