Logo_logo_zorginstituut

De ‘herbeoordeling eculizumab bij Paroxismale nachtelijke hemoglobinurie (PNH)’ en de start van de verdiepingsfase ‘Geboortezorg en Zorg bij gynaecologische aandoeningen en zorgbehoefte’ komen aan de orde in de vergadering van de Adviescommissie Pakket (ACP) op vrijdag 12 mei. Dat meldt het Zorginstituut Nederland. 

De ACP zal een oordeel geven over de vraag of eculizumab bij PNH vergoed moet worden vanuit het basispakket. Het middel heeft bij deze indicatie een therapeutische meerwaarde. In 2016 oordeelde het Zorginstituut echter dat de kosteneffectiviteitsanalyse van onvoldoende methodologische kwaliteit was. In november 2016 heeft de minister daarom gevraagd dit dossier opnieuw te beoordelen op basis van een door de fabrikant aangepast farmaco-economisch dossier. 

Ook in deze herbeoordeling is de conclusie dat de behandeling niet kosteneffectief is. De ACP moet adviseren over de vraag welk pakketcriterium zwaarder zou moeten wegen; de therapeutische meerwaarde of de negatieve kosteneffectiviteit.

De screeningsfase van de systematische doorlichting 'Geboortezorg en gynaecologische aandoeningen' is eind 2016 van start gegaan. Tijdens deze fase hebben het Zorginstituut en de veldpartijen verkend welke onderwerpen op het gebied van geboortezorg en zorg bij gynaecologische aandoeningen mogelijkheden bieden voor meer zinnige zorg. De ACP zal advies geven over acute verloskunde (zorg tijdens de bevalling), begeleiding en acute interventie, bevallen en pijn. En over zorg voor de bekkenbodem, preventie en stepped care.

Door: Redactie Nationale Zorggids