Logo_logo_zorginstituut

De behandeling met autologe vettransplantatie – AFT of lipofilling - kan onder voorwaarden deel uitmaken van het basispakket bij defecten aan het hoofd- en/of halsgebied, hiv-geassocieerde lipoatrofie (vetverlies in onder meer het gezicht) en fibrose (verlittekening). Dit staat in het standpunt over autologe vettransplantatie bij deze en andere indicaties, dat het Zorginstituut recent heeft vastgesteld, zo meldt het Zorginstituut Nederland. 

AFT, of lipofilling, is een operatietechniek waarbij met liposuctie vetcellen uit het eigen lichaam worden gehaald, en vervolgens worden geïnjecteerd in gebieden van dezelfde persoon waar een tekort is aan vetweefsel.

De operatietechniek is effectief bij gedeeltelijke effecten van het hoofd-halsgebied als gevolg van zeldzame, aangeboren aandoeningen, zoals Parry-Romberg Syndroom, craniofaciale microsomie en Treacher Collins Syndroom. Ook bij niet-aangeboren aandoeningen als enucleatie, en aangezichtsatrofie door verlamming kan AFT effectief zijn, evenals bij hiv-geassocieerde lipoatrofie en fibrose als gevolg van trauma, brandwonden, chirurgische ingrepen of radiotherapie.

Bij deze indicaties wordt AFT alleen uit de basisverzekering vergoed als ook is voldaan aan de voorwaarden die gelden voor plastisch-chirurgische behandelingen. Dat houdt in dat behandelingen die uitsluitend zijn bedoeld om het uiterlijk te verfraaien, en dus een cosmetisch doel hebben, uitgesloten zijn van de basisverzekering. 

Door: Redactie Nationale Zorggids