Normal_meditatie_lotus_mindfulness

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft aangifte gedaan van valsheid in geschrifte of oplichting door een ggz-instelling. Het gaat om een ggz-organisatie die onlangs in het nieuws kwam omdat het onder meer yoga, meditatie en massages wilde declareren bij de zorgverzekering. De NZa verdenkt de instelling ervan een mail van de NZa zo te hebben aangepast dat het lijkt alsof de zorgautoriteit deze declaraties goedkeurt. Dit melden NZa en Skipr.

Nieuwssite Skipr vermoedt dat het gaat om zorgaanbieder Vitalis. De Volkskrant publiceerde in mei een kritisch artikel waarin de krant stelt dat Vitalis "onverzekerde activiteiten als yoga, massage, alternatieve therapie en personal training via een U-bocht toch declareert bij de zorgverzekering".

NZa meldt dat de de ggz-instelling na publicatie van "een kritisch artikel in een landelijk dagblad" de zorgautoriteit vroeg haar te helpen het is niet op dit verzoek ingegaan en liet de ggz-instelling via mail weten niet te zullen bemiddelen in de kwestie.

Nu vermoedt de NZa dat de commercieel directeur van de ggz-instelling deze mail in aangepaste vorm heeft doorgestuurd aan een factoringsbedrijf. De aangepaste mail zou de suggestie wekken dat de NZa de declaraties goedkeurt. Doordat het factorinsbedrijf contact opnam met de NZa kwam aan het licht dat de mail van de ggz-instelling niet overeenkomt met het originele bericht van de NZa. De zorgautoriteit heeft echter nooit toestemming voor aanpassing van de mail gegeven en staat niet achter de inhoud van de aangepaste mail. Op 22 juni heeft de NZa aangifte gedaan.

Door: Redactie Nationale Zorggids