Normal_normal_budget_geld_bezuinigingen35__1_

Vanaf oktober kunnen patiënten van zeker twee zorgverzekeraars niet meer terecht bij Zeeuwse ggz-instelling Emergis. Het gaat puur om nieuwe patiënten die verzekerd zijn bij de zorgverzekeraars waarbij het budgetplafond voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) is bereikt. De instelling is daardoor genoodzaakt de zorg zelf te betalen. Dat meldt Trouw. 

Er zijn in Zeeland niet per se meer mensen die hulp nodig hebben, maar wel meer mensen met complexe geestelijke problemen. Zij hebben duurdere behandelingen nodig. “De groep waarom het gaat, is kwetsbaar. Daarom zet ik er nu druk op: wij willen geen spelletjes meer spelen over het hoofd van patiënten”, zegt bestuurder Paul de Schipper.

Emergis heeft vijftig locaties verspreid door Zeeland en behandelt daar jaarlijks zo’n tienduizend mensen. Patiënten van zeker twee zorgverzekeraars staan in oktober voor een dichte deur.

Het is de verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraar om ervoor te zorgen dat een klant die niet bij één instelling terecht kan, wel bij een andere in behandeling kan. Zeeuwse patiënten met complexe problemen zouden dan moeten uitwijken naar Breda, Rotterdam of Bergen op Zoom. Ook plekken waar te weinig zorg is ingekocht, zegt De Schipper. Waarschijnlijk worden in oktober zo’n honderd patiënten geweigerd door Emergis.

Door: Redactie Nationale Zorggids