Logo_menzis_logo

Zorgverzekeraar Menzis gaat met dertig ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra (zbc) werken met een driejarencontract waarbij vooral de waarde van de zorg vooraan staat. Vanaf 2018 krijgen de zorgaanbieders meer ruimte om bepaalde behandelingen te verbeteren. De afspraken zijn gemaakt om niet alleen de kwaliteit van de zorg te verbeteren, maar om tegelijkertijd de zorgkosten hiervan te verlagen. Dit meldt Skipr.

Bij het waardegericht inkopen van zorg wil de zorgverzekeraar vooral kijken naar ziekenhuizen en zbc’s die waarde toevoegen aan de zorg voor patiënten. Dit zou volgens Menzis goed samen moet kunnen met het verlagen van de zorgkosten. De focus ligt voorlopig op heup- en knieartrose en staaroperaties. Het wordt inzichtelijk gemaakt wat de kosten hiervan zijn, wat de kwaliteit is en welke stappen worden gezet om dit nog te verbeteren. Dit moet er ook voor zorgen dat patiënten een betere keuze kunnen maken voor zorgaanbieder.

Er zal gewerkt worden met een vast bedrag voor de totale behandeling, waarbij ook na-controles en zorg bij complicaties opgenomen zijn. Dit zou moeten voorkomen dat ziekenhuizen extra afspraken inplannen die niet nodig zijn, of mogelijk gecombineerd kunnen worden. Bij patiënten met een hoog risico wordt gewerkt vanuit een hoger budget. De angst bestaat dat patiënten met een verhoogd risico anders geweerd worden uit angst voor de hoge kosten die het ziekenhuis zelf moet betalen. Extra zorg die niet afgesproken is in de bundel, is namelijk voor rekening van het ziekenhuis. Wanneer een patiënt minder zorg gebruikt dan is voorzien, is dat overgebleven geld ook voor het ziekenhuis.

Menzis wil op de termijn nog meer gaan werken met waardegerichte zorg. “Daarbij wordt in eerste instantie gedacht aan andere eenmalige behandelingen, zoals maagverkleiningen”, zegt Ward Bijlsma, programmamanager van Menzis. “Belangrijk is echter om eerst de bestaande afspraken tot een succes te maken, samen met de aanbieders.”

Door: Redactie Nationale Zorggids