Normal_geld__pennen__contract__afspraak

De Consumentenbond waarschuwde onlangs voor kloonpolissen van zorgverzekeraars. Maar wat zijn kloonpolissen nu eigenlijk en waar moet je op letten? Kort gezegd zijn kloonpolissen verschillende basisverzekeringen met dezelfde voorwaarden, maar ze dragen een andere naam en hebben een andere prijs. Het gaat om verzekeringen van Achmea, CZ, Menzis en VGZ, met alle bijbehorende labels. 

Hoe zien kloonpolissen eruit?

Kloonpolissen hebben dezelfde dekking, dezelfde gecontracteerde zorgverleners en ook het percentage voor vergoeding van niet-gecontracteerde zorg is hetzelfde. Waar kloonpolissen echter in kunnen verschillen zijn bijvoorbeeld de klantenservice, de wijze van contact of de manier waarop de verzekerde de premie kan betalen.

Een concreet voorbeeld zijn de polissen bij CZ, waar de Consumentenbond overigens het grootste verschil in prijs vond tussen twee gelijke polissen. CZ heeft haar eigen polissen, maar wat niet iedereen weet is dat OHRA en Delta Lloyd onderdeel zijn van deze verzekeraar. En zo merkte de Consumentenbond op dat de restitutiepolis van CZ bijna 12 euro duurder is dan de restitutiepolis van OHRA die met een online korting slechts 107,95 kost. Terwijl beide verzekeringen dezelfde zorg en dezelfde voorwaarden hebben.

Nog een stapje verder gaat Achmea, met vijf basisverzekeringen die eigenlijk allemaal hetzelfde zijn. Achmea heeft naast een eigen polis (Avéro) ook verzekeringen onder de namen OZF, FBTO, Zilveren Kruis en Interpolis. Wie een verzekering bij FBTO afsluit betaalt daar 105,50 per maand voor en wie er eentje bij Zilveren Kruis of Avéro Achmea afsluit is bijna 15 euro duurder uit voor dezelfde inhoud.

Menzis komt er het beste vanaf met slechts twee kloonpolissen die één euro verschillen.

Actie tegen kloonpolissen 

Op de website van de Consumentenbond is een compleet overzicht terug te vinden van alle kloonpolissen bij vier grote zorgverzekeraars. De Consumentenbond voert momenteel actie voor de afschaffing van kloonpolissen en de afschaffing van alles wat maar voor schijnkeuze of onduidelijkheid zorgt. Met de actie ‘Kap je mee in de polisjungle?’ hoopt de bond een einde te maken aan de combinatiepolis en de 1.200 verschillende combinaties.

Ook wil de bond voor komend jaar een nog completere zorgverzekeringskaart. Tot slot hebben zorgverzekeraars tegen het einde van het jaar nog lang niet altijd afspraken gemaakt met alle zorgaanbieders. Het kan zomaar zijn dat als jij overstapt, er nog iets verandert in de afspraken. Simpel gezegd pleit de Consumentenbond voor tijdige contractering. Ook daar zou een deadline voor moeten komen.

Het CDA staat achter de Consumentenbond en wil dat zorgverzekeraars stoppen met het aanbieden van basispolissen die dezelfde zorg bieden met een ander tarief. De coalitiepartijen en een Kamermeerderheid kunnen zich vinden in het standpunt van het CDA. Als het even kan, komt er één soort polis voor de basisverzekering, waar alle verzekeraars zich aan houden. De christendemocraten willen dat minister Bruno Bruins van Medische Zorg achterhaalt hoeveel kloonpolissen er exact op de markt zijn.

Waar moet je hierbij op letten als je overstapt?

  • Het beste dat je kunt doen om te voorkomen dat je een te dure kloonpolis neemt is vergelijken op de website van de Consumentenbond. Deze heeft alle polissen op een rij gezet.
  • Houdt er wel rekening mee dat een restitutiepolis niet hetzelfde is als een naturapolis. Leg dus alleen dezelfde restitutiepolissen en naturapolissen naast elkaar.
  • Lees je goed in en weet waarvoor je jezelf verzekert en moet verzekeren
  • Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met de zorgverzekeraar.
  • Lees ook ons artikel  over gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg en wat dat voor jou betekent. 

Door: Redactie Nationale Zorggids