Normal_bruno_bruins

Minister Bruins van Medische Zorg wil een gesprek aangaan met zorgverzekeraars om de invloed van hun beleggingen aan te kaarten. Een aantal zorgverzekeraars heeft financiële banden met farmaceuten die zeer dure medicijnen verkopen. Volgens Bruins kunnen de verzekeraars er mogelijk voor zorgen dat medicijnen goedkoper op de markt kunnen komen. Dit meldt NOS. 

Volgens Bruins is het mogelijk om een positief effect teweeg te brengen door verstandig te beleggen in farmaceuten. "We moeten de medicijnprijzen niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst betaalbaar houden. Iedereen die aan dat vraagstuk kan bijdragen is mij dierbaar”, aldus de minister. Het gaat onder andere om farmaceuten Biogen en Gilead. Zij brengen medicijnen zoals Spinraza op de markt voor honderdduizenden euro’s per patiënt per jaar.

Onlangs kwam er kritiek op de beleggingen van zorgverzekeraars. PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma vindt de keuze voor een aantal farmaceuten onbegrijpbaar. “Uitgerekend de farmaceuten die peperdure medicijnen maken, vaak over de ruggen van kwetsbare patiënten, krijgen hun financiële steun.” Echter zegt Aukje de Vries van de VVD dat er in beginsel niets mis is met beleggingen door zorgverzekeraars. De investering zou ook kunnen leiden tot nieuwe medicijnen. Alleen moet wel nagedacht worden over de belangen van een farmaceut die dure medicijnen aanbiedt.

Door: Redactie Nationale Zorggids