Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

Alle zorgverzekeraars hebben hun inkoopbeleid voor 1 april gepubliceerd. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Zorgautoriteit. Wel moest een aantal zorgverzekeraars nog wat kleine zaken verduidelijken. Dit hebben ze inmiddels allemaal gedaan. Dit meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

De controles zijn onderdeel van het toezicht op het zorginkoopproces. Als dit proces soepel verloopt, weten verzekerden eerder met welke zorgaanbieders een zorgverzekeraar volgend jaar een contract heeft. Dit helpt hen in de keuze voor een zorgpolis die bij hen past. Het doel van de regels van de NZa is niet om zorgverzekeraars en zorgaanbieders te verplichten om een contract af te sluiten. De regeling faciliteert het zorginkoopproces door kaders te stellen voor de onderhandelingen.

Zorgverzekeraars moeten in hun inkoopbeleid een aantal verplichte onderdelen opnemen. Per zorgsoort (bijvoorbeeld geestelijke gezondheidzorg, ziekenhuiszorg, huisartsenzorg) moeten zij aandacht besteden aan onderwerpen als innovatie, kwaliteit en bereikbaarheid.

Zorgverzekeraars moeten sinds dit jaar daarnaast op een rij zetten op welke punten hun inkoopbeleid is gewijzigd. Daarnaast moeten zorgverzekeraars en zorgaanbieders op tijd en duidelijk antwoord geven op elkaars vragen en voorstellen. Ook is dit jaar een minimale termijn van vier weken opgenomen die zorgaanbieders mogen gebruiken voor het bestuderen van het eerste voorstel van de zorgverzekeraar.

Door: Redactie Nationale Zorggids