Normal_bed_slapen

Naar schatting hebben 600.000 mensen in Nederland slaapapneu; één op de drie werknemers krijgt te maken met slaapstoornissen. In extreme gevallen vallen zij in slaap op het werk of zelfs achter het stuur. Ook werkt apneu ernstige ziektes als diabetes, hartfalen, hypertensie en depressies in de hand. Toch worden momenteel slechts 200.000 mensen behandeld. Zilveren Kruis maakt het nu mogelijk om, vanuit het comfort van je eigen bed, eenvoudig de juiste diagnose te stellen, aldus de zorgverzekeraar. 

Het overgrote deel van de mensen weet niet dat slaapapneu de oorzaak is van hun ziektes. Veel mensen weten niet eens dat ze slaapapneu hebben. Zij worden hier soms door hun partner op gewezen omdat ze veel snurken. 40 procent van de patiënten vermoedt al minstens 8 jaar slaapapneu te hebben, voordat de diagnose wordt vastgesteld. Ondertussen hebben zij vermoeidheidsklachten en een verhoogd risico op ziekteverzuim.

Stellen diagnose: inbreuk op dagelijkse gang van zaken

Bij een vermoeden van slaapapneu besluiten veel patiënten het stellen van de diagnose te vermijden of uit te stellen.  Soms dient overnacht te worden in een slaapcentrum, dit wordt als onprettig en storend ervaren. Ook als de patiënt wel thuis kan slapen gebeurt dit in een harnas onder geplakt met draden en sensoren. Het uitstellen van de diagnose werkt complicaties op lange termijn in de hand.

Oplossing: thuis de diagnose stellen met slimme sensor

Dankzij een exclusieve samenwerking met Ectosense  kan Zilverne Kruis een een slimme sensor bieden, met de meest patiëntvriendelijke technologie binnen de slaapdiagnostiek. De sensor is ook een uitkomst voor de lange wachttijden die veelal voorafgaan aan een slaaponderzoek.

Dankzij een slimme sensor op de vingertop kan sneller, en veel comfortabeler, onderzoek worden gedaan. Bij slaapapneu wordt de patiënt direct doorverwezen naar de specialist. Tijdens de behandeling kan de patiënt eenvoudig met dezelfde sensor controleren of de aanpak werkt. Het hele traject oopt zo sneller en zonder inbreuk te maken op de nachtrust van de patiënt.

Collectiviteiten: kweekvijver voor innovatie

Zilveren Kruis stelt de nieuwe aanpak direct ter beschikking aan werkgevers. “Omdat de impact van slaapproblemen op de werkvloer enorm is als het gaat om veiligheid, verzuim en productiviteit”, zegt commercieel directeur Jan-Willem Evers van Zilveren Kruis. “Ook biedt de werkomgeving goede mogelijkheden voor preventieve diagnostiek.”

Door: Nationale Zorggids