Normal_geld__portemonnee__fraude

Zorgverzekeraar Menzis beschuldigt thuiszorginstelling Care Free Twente (CFT) van fraude en eist daarom 600.000 euro terug. Ook zou het overgrote merendeel van de zorgverleners niet in het bezit zijn van de diploma Verzorgende IG, terwijl dat wel zou moeten. CFT protesteerde vorige week bij het kantoor van Menzis en overweegt nu een rechtszaak. Dit melden Skipr en Tubantia. 

De thuiszorginstelling krijgt sinds zes maanden geen geld meer van de zorgverzekeraar en nu blijkt deze ook nog eens geld terug te eisen. Menzis zegt dat CFT zorg verleende zonder medische indicatie, 1.800 uur zorg te veel declareerde en uren schreef voor niet geleverde zorg.

Melding bij inspectie

Vorige week vrijdag dreigde de directeur van de organisatie, Rima Lahdo, om geen zorg meer te leveren aan de 24 cliënten in de regio Enschede. Ze zou het salaris van haar medewerkers niet meer kunnen betalen. Menzis liet daarop weten een melding te maken bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) als de zorg per direct zou stoppen.

Zorgplicht

Stoppen met zorg verlenen mag niet zomaar. “Ze hebben een zorgplicht. Ook als ze het personeel niet meer kunnen betalen. Dan zal op een bepaald moment een andere organisatie de zorg overnemen. Dan wordt dat voor medewerkers alsnog rechtgetrokken”, zegt woordvoerder Joeri Veen van Menzis tegen Tubantia.

Volgens CFT is er helemaal geen sprake van fraude. Wel zou de instelling veelal ongediplomeerd personeel hebben aangenomen, wegens de tekorten aan Verzorgenden IG mét diploma. De meeste cliënten van CFT zijn Syrisch en daarom neemt het bij voorkeur allochtonen met eenzelfde achtergrond aan, maar in die hoek is een nog grotere schaarste, aldus Lahdo. 

Door: Nationale Zorggids