Normal_sigaret_roken

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid wil met zorgverzekeraars, gemeenten en het ministerie in gesprek over structurele investering in preventie. De initiatieven die er nu zijn, noemt Blokhuis een goed begin, maar nog te vrijblijvend om echt zoden aan de dijk te zetten. Blokhuis deed oproep voor een meer structurele en collectieve financiering van preventie op het symposium ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Zorgverzekeraars Nederland. Dit meldt Skipr.

Volgens Blokhuis hangt 30 procent van de ziekten en aandoeningen in Nederland nu nog samen met een ongezonde leefstijl, zoals roken, drinken, ongezonde voeding of (te) zware arbeidsomstandigheden en te weinig beweging. Een ongezonde leefstijl is daarmee uiteindelijk niet alleen belastend voor de mensen zelf, maar ook voor de gezondheidszorg. Het is dan ook in het belang van de zorgverzekeraars om meer te investeren in preventie en leefstijl.

Investeren in preventie en gezonde leefstijl

In de praktijk wordt de verantwoordelijkheid voor preventie nog te vaak afgeschoven op elkaar, vindt Blokhuis. Samenwerkingen tussen zorgverzekeraars, gemeenten en zorgverleners verlopen moeizaam en de zorgverlener krijgt niet betaald voor preventie. Daar wil Blokhuis verandering inbrengen door de insteek van de gezondheidszorg om te gooien: “Niet ziekte en schade als uitgangspunt, maar gezondheidspotentieel en preventie.”

Binnenkort spreekt Blokhuis met Zorgverzekeraars Nederland, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het ministerie van Volksgezondheid over de financiering van preventie.

Door: Nationale Zorggids