Normal_health-insurance-concept-2022-10-24-22-45-37-utc-min__1_

Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering voor zorg afsluiten. De Rijksoverheid bepaalt wat er in dit zogenoemde basispakket zit. Dat is medisch noodzakelijke zorg waar iedereen recht op heeft. Zorgverzekeraars bepalen zelf wat in aanvullende verzekeringen zit, bijvoorbeeld voor fysiotherapie, orthodontie of brilzorg. Dit meldt Rijksoverheid. 

De basisverzekering dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld de huisarts, apotheek of het ziekenhuis. Voor de meeste zorg in het basispakket geldt een eigen risico. Voor sommige onderdelen kan ook nog een eigen bijdrage gelden. De belangrijkste kenmerken van het basispakket zijn:

  • De basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Ook voor kinderen.
  • Het basispakket is voor iedereen gelijk.
  • De inhoud van het basispakket is bepaald door de overheid. Dit kan jaarlijks veranderen. Zo haalt de overheid vergoeding voor vitamine D in 2023 uit het pakket en zijn en zwaardere paracetamols er al uit. Ook bepaalt de overheid de hoogte van het eigen risico en de hoogte van de zorgtoeslag. Voor bepaalde zorg geldt geen eigen risico, zoals huisartsenzorg of verloskundige zorg. Los van het eigen risico is er ook nog de eigen bijdrage. De overheid bepaalt voor welke zorg een eigen bijdrage betaald moet worden.
  • Voor het basispakket geldt dat zorgverzekeraars verplicht zijn om iedereen te accepteren.
  • De premie van een polis is voor iedereen gelijk. Iedereen met dezelfde polis betaalt dus hetzelfde, ongeacht leeftijd of gezondheid.
  • Zorgverzekeraars hebben een zorgplicht. Dit betekent dat zij ervoor moeten zorgen dat iedereen op tijd en binnen redelijke afstand de zorg krijgt die nodig is.

Iedereen betaalt mee aan de zorgverzekering. Gezonde jongeren betalen bijvoorbeeld mee aan medisch-specialistische zorg die ouderen vaak nodig hebben. En ouderen betalen mee aan de kraamzorg die voor jonge moeders belangrijk is.

Betaalbare zorg

De overheid is van mening dat concurrentie tussen verzekeraars moet leiden tot goede én betaalbare zorg. Met een betaalbare premie voor verzekerden. Verzekeraars onderhandelen met zorgverleners over de prijs van geleverde zorg, wat ertoe zou moeten leiden dat de zorg betaalbaarder wordt.

Veelbelovende zorg sneller in het basispakket

Het duurt lang voordat  patiënten profiteren van vernieuwingen in de zorg. De overheid wil dat veelbelovende behandelingen, medische technologie en medicijnen sneller in het basispakket komen. Om dit te bevorderen, wordt jaarlijks geld beschikbaar gesteld.

Een deel van het geld gaat jaarlijks naar de subsidieregeling Veelbelovende zorg sneller bij de patiënt. Deze regeling is bestemd voor nieuwe zorg  zoals behandelingen, hulpmiddelen en medische technologie. Het doel van de regeling is om via onderzoek zo snel en nauwkeuring mogelijk vast te stellen of die nieuwe zorg je gezondheid verbeterd en tegen welke kosten. Zo is gemakkelijker vast te stellen of de samenleving baat heeft bij de nieuwe zorg. De subsidie is dus bestemd voor onderzoek dat de toegevoegde waarde moet aantonen van de nieuwe behandeling of hulpmiddel. 

Verder gaat een deel naar de Voorwaardelijke toelating weesgeneesmiddelen, conditionals en exceptionals. Dit is een vergelijkbare regeling, maar dan specifiek gericht op medicijnen. Het gaat om medicijnen tegen zeldzame ziekten (weesgeneesmiddelen) en medicijnen die voorwaardelijk tot de markt zijn toegelaten. 

Door: Nationale Zorggids