Normal_budget_geld_bezuinigingen35

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid heeft maandag bekend gemaakt dat de grote bezuinigingen binnen de ouderen- en gehandicaptenzorg van de baan zijn. Het werkveld heeft inmiddels enthousiast gereageerd op het goede nieuws dat veel werknemers hun banen behouden. Volgens de FNV brengt dit besluit de menselijke maat terug in de zorg en geeft het rust voor zowel cliënten als zorgmedewerkers. Dit meldt Zorgvisie. 

De bezuinigingen van 500 miljoen euro waren een doorn in het oog van veel organisaties in de zorg. Brancheorganisatie ActiZ, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en seniorenorganisatie ANBO juichen het nieuws toe dat er nu niet meer banen geschrapt hoeven worden. ActiZ verwacht dat er in totaal zo'n 10.000 arbeidsplaatsen bespaard zijn gebleven. De organisaties hadden al vaker bij staatssecretaris Van Rijn aangekaart dat de bezuinigingen de zorg nog verder onder druk zouden zetten.

“Nu er een streep door deze bezuinigingen gaat, kunnen we ons weer richten op onze ambitie om mensen met een beperking te ondersteunen zodat zij zo goed mogelijk het leven kunnen leiden dat zij willen”, aldus Femke Halsema, voorzitter van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Ook vanuit de ouderenzorg is positief gereageerd. “Wij willen juist investeren in kwaliteit en aan de slag met de beoogde verbeteringen in verpleeghuizen, zodat we een bijdrage kunnen leveren aan het welbevinden van mensen die steeds zwaardere zorg nodig hebben”, zegt algemeen directeur van ActiZ, Jan de Vries.

Het schrappen van de bezuinigingen is het resultaat van een financiële meevaller bij het ministerie van Volksgezondheid en een overschot op de begroting. Van Rijn reageerde zelf ook opgelucht over het feit dat de bezuinigingen niet doorgaan. “We zijn klaar met bezuinigen en klaar voor de toekomst."

© Nationale Zorggids