Normal_fnv_logo

Dinsdag 21 november bieden Wajongers hun lege portemonnee aan een delegatie van de commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan. De lege portemonnees worden aangeboden aan Kamerleden Linda Voortman (Groen Links), Jasper van Dijk (SP), Gijs van Dijk (PvdA) en Rens Raemakers (D’66). Namens FNV zal onder anderen vicevoorzitter Kitty Jong spreken. Dat meldt vakbond FNV. 

Tienduizenden Wajongers zijn vanaf 1 januari 2018 de dupe doordat zij er volgend jaar flink op achteruit gaan. In het regeerakkoord is afgesproken dat mensen met een beperking in het nieuwe jaar ruim 5 procent op hun uitkering worden gekort. De maatregel raakt de meest kwetsbare groep. FNV vindt de korting dan ook onnodig en onrechtvaardig.

Kitty Jong: “Het kabinet zegt dat iedereen profiteert van de economische groei. Maar dat is absoluut niet waar. Daarnaast heeft de overheid niet voldaan aan de afspraak dat er voldoende banen zouden worden gerealiseerd. Wajongers die wel willen werken, kunnen simpelweg geen baan vinden. En daarvoor worden ze dan ook nog eens gestraft! Wij laten het er niet bij zitten en willen dan ook dat deze schandelijke maatregel van tafel gaat.”

Als het aan het nieuwe kabinet ligt, gaan 70.000 Wajongers met arbeidscapaciteit vanaf 1 januari 2018 van 75 procent naar 70 procent van het minimumloon. Concreet betekent dit dat ze 80 euro per maand minder te besteden hebben. Deze bezuiniging is door de economische opleving absoluut niet meer nodig en raakt de meest kwetsbare groep. Een groep die van een sober inkomen moet leven, vaak geen baan kan vinden en ook nog extra zorgkosten heeft. FNV roept daarom de commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op om de korting op de Wajonguitkering niet door te laten gaan.

Door: Redactie Nationale Zorggids