Normal_rolstoel_beperking_handicap

Zorgwinkel Medipoint laat ouderen, mensen met een beperking en chronisch zieken soms maandenlang wachten op zorgproducten voor in of om het huis. De hulpmiddelenleverancier levert onder meer aangepaste stoelen, krukken, rollators, rolstoelen en douchekrukken. Dat meldt Radar. 

Onder meer patiënten met ALS en MS hebben een klacht ingediend over Medipoint. Een patiënt met de spierziekte ALS heeft een zogenoemde sta-op-stoel nodig omdat hij zelf niet meer in staat is om zichzelf rechtop te houden op een stol. ALS is een progressieve ziekte en daarom heeft hij met regelmatig andere hulpmiddelen nodig. Echter wachtte hij vier maanden lang op zijn aangepaste stoel.

Volgens Spierziekten Nederland zijn zorgverzekeraars het eerste aanspreekpunt voor leveranciers van hulpmiddelen, waardoor patiënten geen inspraak hebben over bijvoorbeeld de levertijd. Ook kunnen ze niet zelf kiezen bij welke leverancier zij hun zorgproducten willen afnemen. Zorgverzekeraars zijn bovendien verantwoordelijk voor vergoeding aan de winkels, waardoor klanten nog minder inspraak heeft over bijvoorbeeld de levertermijn. Het is dus niet mogelijk om bijvoorbeeld een betaling stop te zetten, omdat de verzekeraar dit doet.

Als het aan Spierziekten Nederland ligt krijgen leveranciers een maximale levertijd en krijgen ze een boete opgelegd als ze zich hier niet aan houden. Patiënten met klachten over een hulpmiddelenleverancier zouden daarvoor bij één centraal punt terecht moet kunnen, zodat de situatie meteen goed ingeschat kan worden.

Medipoint-directeur René Martens was zondag te gast bij Rader en verontschuldigde zich voor de situatie die is ontstaan. Hij zal binnen zijn organisatie verbeterpunten aan te brengen door bijvoorbeeld een contactpersoon voor iedere klant in te schakelen. Hij wees kijkers bovendien op een wetswijziging die dit jaar is doorgevoerd, waardoor verzekerden nu wel kunnen kiezen tussen de verschillende leveranciers waarmee hun zorgverzekeraar een contract heeft. 

Door: Redactie Nationale Zorggids