Normal_stemlokaal__verkiezingen__stemmen

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 mogen blinden en slechtzienden in Den Haag alleen het stemhokje in. Acht stembureaus in de stad hebben een mal met gaatjes voor hen klaarliggen en er is audio-ondersteuning aanwezig om het stemmen makkelijker te maken. Dat meldt RTL Nieuws.

In de gemeente Den Haag is voorafgaand aan dit besluit uitvoerig getest met blinde en slechtziende personen. Ze liet 28 mensen met een visuele beperking zelfstandig stemmen en 26 van hen vonden het een succes. Het stemmen zelf kan thuis voorbereid worden door naar de website met kieslijsten te gaan, waar deelnemers worden voorgelezen.

Burgemeester Pauline Krikke is blij met de voorlopige resultaten, maar plaatst wel een kanttekening. “We moeten ons blijven realiseren dat voorzieningen die blinden en slechtzienden in staat stellen om zelfstandig hun stem uit te brengen nooit 100 procent waterdicht zijn.”

Overigens heeft Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) nogmaals de oproep gedaan voor ondersteuning van mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) bij het stemmen. Van hen wordt nu juist verwacht dat ze het alleen doen, terwijl het beter zou zijn als iemand met hen het stemhokje in mag. Alleen mensen met een lichamelijke beperking krijgen nu hulp bij het stemmen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids