Logo_vng

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat met het Rijk in gesprek over de plannen om gemeenten te korten op hun zorgbudget voor mensen met een psychiatrische stoornis. Het Rijk plant in ieder geval een verlaging van zestig miljoen en het kan oplopen tot 300 miljoen euro. Hierdoor bestaat de kans dat de mensen met een psychiatrische stoornis niet geholpen kunnen worden. Dit zei VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma in WNL op zondag, meldt NU.nl

Volgens Jorritsma gaat het om het budget voor mensen die nu beschermd wonen. Voor deze groep was afgesproken dat de komende vijf jaar niets zou veranderen, maar het kabinet wil op basis van nieuwe cijfers het budget toch omlaag brengen. Jorritsma zegt dat dit tegen de afspraken is en ze wil niet dat de mensen met een psychiatrische stoornis op straat komen. "Maar dat heeft wel als consequentie dat gemeenten op andere taken moeten korten. Dat ga ik voorkomen", zegt ze.

Volgens De Telegraaf klaagt de zorgsector al een tijd volop dat door het verminderen van het aantal bedden in ggz-instellingen steeds meer patiënten op straat komen. "Als het geld door de bezuinigingen er niet komt, vrezen wij voor grote problemen", zegt Asha Khoenkhoen, woordvoerder van VNG. "Deze mensen kan je niet aan hun lot overlaten."

© Nationale Zorggids