Normal_verward

In een aantal gemeenten lopen mensen met psychische of verslavingsproblemen het risico dat ze op straat komen te staan. Dit komt omdat sommige gemeenten vanwege geldtekort een aantal plaatsen voor beschermd wonen moet schrappen. Die gemeenten hebben te weinig geld gekregen van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. Dat meldt De Volkskrant.

Voor 1 januari 2015 betaalde het Rijk de kosten voor beschermd wonen uit de AWBZ, maar sinds dit jaar hebben 393 gemeenten nieuwe zorgtaken gekregen, waaronder het beschermd wonen. 43 centrale gemeenten voeren deze taak uit voor zichzelf en de omliggende regio en hebben hiervoor 1,4 miljard euro gekregen. Dat is evenveel als in 2013 is besteed. Ongeveer de helft van de gemeenten zegt dat ze nu geld tekort hebben. Zij hebben hun twijfels over de verdeling die is gemaakt tussen de gemeenten. Van Rijn, die vandaag in de Tweede Kamer spreekt over de zorghervormingen, onderzoekt of het geld goed verdeeld is of dat er sprake is van een structureel tekort. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) komen de gemeenten gezamenlijk zeker 70 miljoen euro tekort.

Van Rijn wil dat de VNG gaat regelen dat gemeenten die mogelijk te veel geld hebben gekregen, dat aan benadeelde gemeenten gaan geven. “Het Rijk heeft een fout gemaakt bij de berekening en moet dit probleem zelf oplossen door bij te passen”, zegt de Dordtse wethouder Karim Lambrechts. Dordrecht is de eerste gemeenten die zegt wegens een tekort vanaf 1 juli 140 van de 450 plaatsen voor beschermd wonen te schrappen. “Dit kan de staatssecretaris niet op de andere gemeenten schuiven. Het duurt allemaal te lang, het probleem is acuut.”

Van Rijn laat weten dat gemeenten met een financieel tekort verplicht zijn de zorg voor mensen met een psychische of verslavingsproblemen. De afspraak is namelijk dat de bewoners van instelling na 1 januari vijf jaar recht op opvang houden. 

© Nationale Zorggids