Normal_logo_politie_gebouw

De GGZ-kliniek waar Udo D. op 5 augustus werd vrijgelaten, had hem wel degelijk langer kunnen vasthouden. Dat meldt NU.nl op basis van een document dat zij in handen hebben. Udo D. sloeg vorige week een 68-jarige vrouw in Leeuwarden met een fles dood en hij stak een prostituee neer. 

Volgens de kliniek was er geen mogelijkheid om de ex-tbs'er langer bij zich te houden, maar uit het document blijkt dat een civiele rechter op 7 juli 2015 een rechterlijke machtiging heeft afgegeven voor opname in een kliniek van zes maanden. Dit besluit is genomen omdat Udo D. in januari is opgepakt voor vernieling, mishandeling en bedreiging. De GGZ-kliniek zou echter de financiële lasten niet kunnen dragen, stelt een justitiebron in De Telegraaf.

De GGZ-kliniek heeft laten dat zij het onderzoek door de Inspectie van het ministerie van Veiligheid en Justitie afwachten, voordat zij reageren op de zaak. Ondertussen vragen politici zich af of burgemeesters meer mogelijkheden moeten krijgen om gevaarlijke mensen langer vast te houden. In de Eerste Kamer ligt op dit moment een wetsvoorstel die het mogelijk moet maken om tbs'er langer onder toezicht te plaatsen. 

© Nationale Zorggids