Normal_ouderen_wandelstok_handen

Nederlandse 55-plussers die kampen met een chronische depressie, krijgen in de loop der jaren steeds minder praktische steun van vrienden en familie bij bijvoorbeeld koken en schoonmaken. Dit gebeurt met name bij alleenstaanden. Naasten geven steeds minder emotionele steun aan oudere mannen die langdurig depressief zijn. Zo blijkt uit onderzoek van VUmc-onderzoekers. Dat meldt het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde.

Aan de Longitudinal Ageing Study Amsterdam namen 3.107 mannen en vrouwen van 55-plus mee. Bij de start van de studie waren 448 van hen depressief. Dertien jaar lang werden zij gevolgd middels vragenlijsten. 277 deelnemers vulden iedere drie jaar de lijst in zodat de onderzoekers de verloop van de depressie konden volgen. Bij een derde van hen werden de depressieve klachten blijvend, de helft bleef af en toe klachten behouden.

Gedurende de studie werden ook vrienden en familieleden ondervraagd, de partner werd buiten beschouwing gelaten. Daarbij werd hen onder andere gevraagd hoe vaak zij praktische hulp verleenden, en hoe vaak ze spraken over persoonlijk gevoelens. Hieruit bleek dat mensen met een chronische depressie en met name alleenstaanden in de loop der tijd steeds minder konden rekenen op praktische ondersteuning bij het koken, klussen en rondrijden. De onderzoekers denken dat het hebben van een partner bijdraagt aan het onderhouden van sociale relaties.

De uitkomsten van het onderzoeken moeten bijdragen aan preventie van chronische depressiviteit. Ook hopen de onderzoekers dat er meer aandacht komt voor emotionele en praktische steun voor ouderen met een depressie. 

© Nationale Zorggids