Staatssecretaris Van Rijn

Het voorstel voor de nieuwe Jeugdwet wordt zoals afgesproken nog voor de zomer aangeboden aan de Tweede Kamer. Daarmee krijgen alle betrokken partijen meer helderheid over de kaders van de stelselwijziging jeugd. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en staatssecretaris Fred Teeven (VenJ) schrijven dat vandaag aan de Tweede Kamer in reactie op het tweede rapport van de Transitie Commissie Jeugd van Leonard Geluk. Zij zien het rapport als een extra stimulans voor alle betrokken partijen (veldpartijen, gemeenten, provincies, IPO, VNG en Rijk) om gericht en met grote inzet de stelselwijziging jeugd verder voor te bereiden.

Zichtbare versnelling
Volgens de Transitie Commissie Jeugd (TSJ) is bij gemeenten en betrokken partijen sprake van een zichtbare versnelling en toenemend urgentiebesef van het transitieproces. In veel gemeenten zijn pilots gestart om nieuwe werkwijzen te introduceren. De TSJ ziet goede ervaringen met wijkteams en een beweging om sneller hulp en ondersteuning te kunnen bieden. De TSJ behoudt wel haar zorgen over de voortgang van de transitie en vraagt aandacht voor de totstandkoming van de landelijke kaders, de ondersteuning van gemeenten bij de transformatie én de regionale transitiearrangementen.
 
Transitiecommissie controleert regionale afspraken
Gemeenten krijgen in de komende periode extra ondersteuning bij de totstandkoming van de regionale transitiearrangementen waarmee de continuïteit van zorg voor kinderen en gezinnen wordt gerealiseerd. Voor 31 oktober 2013 moet dat volledig op orde zijn in elke regio. De Transitiecommissie Stelselherziening Jeugdzorg rapporteert vervolgens aan Rijk en VNG of de gemaakte afspraken voldoen. Als die commissie constateert dat de continuïteit van zorg niet lijkt te worden gerealiseerd, zal het Rijk een aanwijzing geven aan de betreffende regio. Deze aanwijzing houdt in welke transitieafspraken gemeenten onderling en met aanbieders verplicht zijn uit te voeren.
 
Wetsvoorstel naar Kamer
Volgens de staatssecretarissen vraagt de commissie terecht aandacht voor de totstandkoming van de wettelijke, financiële en bestuurlijke kaders van de stelselwijziging, die de gemeenten helderheid moeten bieden in de voorbereiding van hun taak. Over de voortgang daarvan melden zij dat het voorstel voor de nieuwe Jeugdwet – zoals aangekondigd - nog voor de zomer naar de Kamer zal worden gestuurd. In de meicirculaire 2013 zijn gemeenten geïnformeerd over het macrobudget en de bijbehorende historische verdeling over gemeenten. In de meicirculaire 2014 wordt het definitieve bedrag per gemeente voor 2015 bekend gemaakt. Overigens zijn gemeenten nu al geïnformeerd over het zorggebruik in hun gemeente door de opname van aantallen cliënten per zorgvorm in de jeugdmonitor van het CBS.
 
© Nationale Zorggids