Normal_moeder_kind_baby_familie_gezin

De provincie Limburg geeft financiële steun aan het project Ouder en Kind in Kerkrade. De instellingen die deelnemen aan dit project leren ouders met een verstandelijke beperking hoe ze hun kind zelf kunnen opvoeden. Dit meldt Medical Facts.

Met het geven van een subsidie onderschrijft de provincie het belang van het creëren van een woonsituatie waarin gehandicapte ouders hun kinderen op een veilige en gezonde manier kunnen laten opgroeien. Het project Ouder en Kind werd gestart in 2011 en begeleidt inmiddels 26 ouders. Zestien ouders wonen in een appartementencomplex in Kerkrade, tien ouders krijgen hulp aan huis.

In het verleden was hulp aan ouders met een verstandelijke beperking vooral gericht op bescherming van het kind door een uithuisplaatsing. Vernieuwde inzichten leren dat wanneer er een beroep wordt gedaan op de eigen kracht van ouders, dit een positief effect heeft op zowel de eigenwaarde van ouders als de hechting van het kind.

Gedeputeerde Jeugdzorg, Peter van Dijk, vindt dat het project precies past in het beleid om ouders te leren zelf hun problemen op te lossen en hen aan te spreken op hun eigen netwerk. Hiermee kan het beroep op veel duurdere professionele zorg worden teruggedrongen.

© Nationale Zorggids