Normal_copyright_stockfreeimages_kind_muziek_baby_luisteren

Kinderen die naar muziek mogen luisteren tijdens het aanbrengen van een infuus, ervaren minder pijn en verdriet tijdens de procedure. Zo blijkt uit onderzoek van de University of Alberta. Dit meldt Gezondheidsnet.

Een team van wetenschappers onderzocht 42 kinderen van drie tot elf jaar die in het ziekenhuis een infuus kregen. Een deel van de kinderen luisterde naar muziek tijdens het aanbrengen van een infuus, de rest niet. De onderzoekers vroegen de kinderen hoeveel pijn ze voelden en hun hartslag werd gemeten. Ook de ouders en verpleegkundigen werden om hun mening gevraagd.

De kinderen die naar muziek luisterden vonden het aanleggen van het infuus minder pijnlijk dan de kinderen die geen muziek hoorden. De eerste groep was ook minder verdrietig en hun ouders waren tevredener over de zorg. Verpleegkundigen vonden het aanbrengen van een infuus bij kinderen die muziek luisterden bovendien in 76 procent van de gevallen makkelijk gaan, tegenover 38 procent in de groep zonder muziek. Het team wil nu gaan onderzoeken of muziek en andere afleiding ook een groot verschil kunnen maken tijdens andere pijnlijke medische behandelingen.

© Nationale Zorggids