Inspectie Jeugdzorg

De Inspectie Jeugdzorg heeft onderzoek gedaan naar het handelen van Bureau Jeugdzorg Overijssel (BJzO) naar aanleiding van een melding van (een vermoeden van) seksueel grensoverschrijdend gedrag.

In januari 2013 ontving de inspectie een melding van (een vermoeden van) seksueel grensoverschrijdend gedrag jegens een minderjarige. Deze minderjarige stond bijna twee jaar onder toezicht van BJzO. Daarna is het toezicht overgenomen door de William Schrikker groep (WSG). Tijdens het toezicht van BJzO zijn er meerdere malen signalen geweest van mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag.
 
Onderzoek
Voor het onderzoek heeft de inspectie een feitenrelaas opgevraagd bij BJzO, het betreffende dossier ingezien, de betrokken gezinsvoogd en de direct leidinggevende gesproken, alsook de gedragswetenschappers die bij de casus betrokken waren.
 
Oordeel
De inspectie is van oordeel dat BJzO de risico’s op het gebied van seksueel grensoverschrijdend gedrag voldoende heeft ingeschat en voldoende maatregelen heeft genomen om deze risico’s te beperken. Verder heeft BJzO voldoende aandacht besteed aan het mogelijk seksueel misbruik in het verleden en tijdens de periode van onder toezichtstelling (OTS).
De inspectie beveelt BJzO aan om de gezinsvoogden (bij) te scholen in enkele specifieke aspecten van de jeugdproblematiek.
 
© Nationale Zorggids