Normal_inspectie_jeugdzorg

De Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg hebben Melius Zorg op 13 juni 2017 een last onder dwangsom opgelegd. Melius Zorg kreeg eerder een aanwijzing. Dat meldt IJZ. 

In de aanwijzing stond dat Melius Zorg direct maatregelen moest treffen om de risico’s weg te nemen zodat haar cliënten en hun jonge kinderen kunnen rekenen op goede en veilige hulp. Melius Zorg moest binnen drie weken voldoen aan een aantal normen in de sfeer van veiligheid en leefklimaat.

De aanbieder voldoet alleen aan de norm voor het leefklimaat; de heetwaterleidingen zijn voldoende afgedekt voor de jonge kinderen. Maar Melius Zorg beschikt niet over een actueel beeld van de veiligheid van haar meest kwetsbare groep cliënten (de moeders en de jonge kinderen). Ook voldoet Melius Zorg niet aan de norm wat betreft het inschatten van de veiligheidsrisico’s van de moeders en jonge kinderen. Omdat deze punten nog niet op orde zijn voldoet Melius Zorg niet aan de aanwijzing en leggen de inspecties nu een last onder dwangsom op.

Melius Zorg heeft vijftien werkdagen de tijd gekregen om alsnog aan de gestelde normen te voldoen. Als zij niet binnen deze termijn voldoet, moet Melius Zorg een dwangsom betalen van 10.000 euro De inspecties hebben aangegeven zich in dat geval te beraden over andere interventies op korte termijn. Dit kan een hogere last onder dwangsom betreffen of een aanwijzing die ziet op het bestuur.

De aanwijzing van 1 mei 2017 verplicht Melius Zorg verder om uiterlijk binnen vier maanden te voldoen aan een aantal andere normen binnen de thema’s uitvoering hulpverlening, veiligheid, leefklimaat en organisatie. De inspecties volgen dit nauwgezet.

Door: Redactie Nationale Zorggids